Dnia  12.04.2016r. uczniowie  klasy II e    Szkoły Podstawowej im. Powstańców Wielkopolskich w Wyrzysku udali się na do Piekarni „Anna” w  Wyrzysku.   Na zajęciach   szkole  dzieci  zapoznały   się z procesem wypieku chleba od momentu powstania mąki w młynie, do skosztowania upieczonej bułeczki.

Podczas  pobytu  w piekarni  uczniowie  obserwowali przygotowanie ciasta na chleb, formowanie  bułeczek  i wkładanie  ich  do pieca za pomocą specjalnej łopaty. W piekarni  pieczywo wypieka się metodą tradycyjną na naturalnym zakwasie z mąki żytniej i razowej grubego przemiału. Do chleba dodawane są duże ilości ziaren, co powoduje, że mamy różne rodzaje pieczywa.

Właściciele piekarni poczęstowali nas pysznymi drożdżówkami i pączkami.
Dzieciom bardzo smakowało świeże pieczywo i wspominają zapach świeżo pieczonego chleba, który  na długo pozostanie w ich  pamięci.

Notatka  i zdjęcia:  Anna Kostecka