Dnia 12.04.2016r. uczniowie klasy II e Szkoły Podstawowej im. Powstańców Wielkopolskich w Wyrzysku udali się na do Piekarni „Anna” w Wyrzysku. Na zajęciach szkole dzieci zapoznały się z procesem wypieku chleba od momentu powstania mąki w młynie, do skosztowania upieczonej bułeczki.
Podczas pobytu w piekarni uczniowie obserwowali przygotowanie ciasta na chleb, formowanie bułeczek i wkładanie ich do pieca za pomocą specjalnej łopaty. W piekarni pieczywo wypieka się metodą tradycyjną na naturalnym zakwasie z mąki żytniej i razowej grubego przemiału. Do chleba dodawane są duże ilości ziaren, co powoduje, że mamy różne rodzaje pieczywa.
Właściciele piekarni poczęstowali nas pysznymi drożdżówkami i pączkami.
Dzieciom bardzo smakowało świeże pieczywo i wspominają zapach świeżo pieczonego chleba, który na długo pozostanie w ich pamięci.
Notatka i zdjęcia: Anna Kostecka