W programie: „Tesco dla szkół” klasa II e realizowała zadania, których głównym celem było zdobycie wiadomości na temat produkcji żywności.
Działania te odbywały pod okiem specjalnych agentów z przyszłości. Uczniowie wykonywali supertajne misje zespołowe i indywidualne oraz zadania szkoleniowe. Dzieci na lekcji edukacji przyrodniczej zasiały zboże i będą obserwowały efekty swojej pracy.
W ramach realizacji projektu „TESCO DLA SZKÓŁ” klasa wybrała się na wycieczkę do piekarni w Wyrzysku. Uczniowie z zaciekawieniem obserwowali przygotowywanie ciasta na chleb, formowanie bułeczek i wkładanie ich do pieca za pomocą specjalnej łopaty. Drugoklasiści dowiedzieli się też, że w piekarni pieczywo wypieka się metodą tradycyjną na naturalnym zakwasie z mąki żytniej i razowej grubego przemiału, a do chleba dodawane są duże ilości ziaren, co powoduje, ze powstają różne rodzaje pieczywa.
Za każde wykonane zadanie zespół uczniów otrzymał punkty, które zamienione zostały na nagrody.
Za udział w programie klasa II e wraz z nauczycielem otrzymała nagrodę gwarantowaną i certyfikaty.
Notatka i zdjęcia: Anna Kostecka