Drugi dzień Tygodnia Zdrowia upływający pod hasłem „Myj i jedz owoce i warzywa” uczniowie klas młodszych rozpoczęli od przygotowania pełnego witamin śniadania. Na talerzach pojawiły się kolorowe kanapki przystrojone sałatą, szczypiorem, rzodkiewką,  pomidorem. Nie zabrakło też owocowych szaszłyków, sałatek, jogurtów,  serków oraz ciemnego pieczywa. W klasach pierwszych podczas przygotowania wspólnego śniadania pomocą służyli rodzice.  Klasa druga piekła dietetyczne gofry i serwowała je ze świeżymi owocami. Z pełnymi brzuszkami można było pracować dalej. Uczniowie poznali nową piramidę zdrowia oraz obejrzeli prezentację  na temat „Zdrowego stylu życia”.  Dzień zakończył się sianiem rzeżuchy oraz sadzeniem cebulki, która za kilka dni zazieleni się na naszych parapetach.

Tekst i zdjęcia: nauczycielki edukacji wczesnoszkolnej