pod hasłem „Myj i jedz owoce i warzywa”
Jeden z celów edukacji zdrowotnej w naszej szkole to wyrabianie prawidłowych nawyków w zakresie odżywiania – głównie zwiększenia spożycia owoców i warzyw. Konsekwencją podniesienia świadomości uczniów w zakresie zdrowego żywienia ma być
z kolei ograniczenie występowania wśród dzieci nadwagi i innych chorób cywilizacyjnych spowodowanych zbyt małym spożyciem jarzyn. Zgodnie z naszą wieloletnią tradycją uczniowie w Tygodniu Zdrowia podjęli się wykorzystania swojej wiedzy w praktycznym działaniu.
Klasy I-III przygotowywały zdrowe śniadania i przekąski. W salach lekcyjnych pojawiły się „zielone parapety” z wyhodowaną rzeżuchą, szczypiorkiem lub kiełkami rzodkiewki. Na lekcjach omawiane były piramidy zdrowia oraz wypełniano ankiety pod tytułem „Śniadanie w domu i szkole”.
Klasy IV-VI podjęły się przygotowania wspólnej uczty. Wiedząc dokładnie jakie produkty dają im najwięcej energii potrzebnej do nauki, przygotowały zdrowe i pięknie podane potrawy. W sali widowiskowej pojawiły się bogato zastawione stoły z sałatkami warzywnymi, owocowymi szaszłykami, deserami, koreczkami i kolorowymi kanapkami. Wszystko świeżo podane i kolorowe. Do picia zaserwowano soki i koktajle owocowe. Różnorodność dań z wykorzystaniem jarzyn przyciągnęła nawet zatwardziałych niejadków oraz amatorów chipsów i słodyczy. Przygotowywanie potraw odbywało się w klasach pod czujnym okiem wychowawców, tak aby wpojone były dzieciom zasady higieny, takie jak zapewnienie czystego miejsca pracy, umycie rąk, narzędzi i produktów.
Jak zwykle wyszło SMACZNIE I KOLOROWO.
Klasy VII-VIII z podziałem na grupy dziewcząt i chłopców uczestniczyły w bardzo ciekawym spotkaniu ze studentkami medycyny: Marią Wawrzyniak i Ewą Majcherek na temat okresu dojrzewania. Prelekcja cieszyła się dużym zainteresowaniem ze strony wkraczających
w dorosłość nastolatków.
Organizatorzy dziękują dzieciom i ich rodzicom za zaangażowanie i pomoc w przygotowaniu tego wydarzenia.
Tekst
Barbara Kornacka
Zdjęcia: nauczyciele SP Wyrzysk