Dnia 27 września uczniowie klasy III b udali się na edukacyjną wycieczkę do piekarni ,,Anna” w Wyrzysku. Celem wyprawy było poznanie pracy piekarza oraz procesów powstawania pieczywa. Po piekarni oprowadzał uczniów pan Waldemar Jaskulski, który cierpliwie i bardzo dokładnie pokazywał działanie różnych urządzeń i maszyn wykorzystywanych do przygotowania ciasta chlebowego oraz pieców do wypieku chleba. Dzieci poznały etapy powstawania pieczywa, dowiedziały się, w jakiej temperaturze i w jakim czasie pieczony jest chleb, poznały produkty do jego wypieku. Miały także możliwość ugniatania i formowania ciasta. Mogły spróbować zakwasu żytniego, który dodany do mąki i wody zamienia je w pulchne ciasto na chleb i bułki. ( Aż dziwne, że z tak mało smacznej rzeczy powstają takie pachnące i chrupiące wypieki …) Uczniowie z ciekawością przyglądali się również pracującym wielkim mieszalnikom do ciasta oraz maszynie, która pomaga w formowaniu okrągłych bułeczek. Na koniec spotkania dzieci podziękowały panu Waldemarowi Jaskulskiemu oraz pracownikom piekarni za poświęcony czas oraz otrzymały w części cukierniczej piekarni niespodziankę w postaci świeżych pączków, które degustowały w drodze powrotnej do szkoły.