Tegoroczne Dni Zdrowia w Szkole Podstawowej im. Powstańców Wielkopolskich w Wyrzysku zakończyły się naprawdę kolorowo! Wydarzyło się to za sprawą klas IV-VI, które przygotowały dla uczniów i nauczycieli stoły ze zdrową żywnością.
Celem akcji była zmiana upodobań żywieniowych wychowanków naszej szkoły. W dniu 03.04.2019 r. uczniowie z klas IV-VI zebrały się w swoich salach, by pod opieką wychowawców przygotować posiłki. Zasada była jedna: dania miały być zdrowe. W krótkim czasie z różnego rodzaju produktów, przede wszystkim warzyw i owoców, powstały smaczne i pełnowartościowe potrawy. Kiedy wszystko zostało przygotowane, uczniowie udali się do sali widowiskowej, gdzie dumnie prezentowali swoje dzieła. Stoły uginały się od owoców i warzyw, podanych pod różnymi postaciami: sałatek, koktajli, soków, szaszłyków, tortilli, kanapek z pełnoziarnistego chleba… Dzieci nie zapomniały też o walorach estetycznych: kolorowych obrusach, kwiatach i innych wiosennych dekoracjach. Po przygotowaniu stołów uczniowie zasiedli w kole, aby wspólnie obejrzeć krótki film na temat tego, jak prawidłowo pić wodę. Dowiedzieli się, że sposób w jaki ją pijemy, może czasem okazać się dla nas szkodliwy. Poznali 6 najczęstszych błędów, jakie można popełnić w codziennym piciu wody oraz jak robić to prawidłowo. Następnie przyszedł czas na degustację. Ten punkt programu okazał się najbardziej atrakcyjny dla uczniów, którzy natychmiast pospieszyli do stołów, by skosztować różnych przysmaków. Uczniowie chętnie korzystali również z dostępnego w sali dystrybutora wody. Podczas degustacji uczniowie mogli obejrzeć prezentację na temat zdrowego odżywiania. Mieli również okazję do wymiany zdań na temat tego, co przygotowali ich koledzy, wyrażenia własnych opinii i podzielenia się spostrzeżeniami. Po spożyciu posiłków uczniowie postarali się o pozostawienie swoich stanowisk w czystości. Klasy młodsze również włączyły w działania związane z Dniami Zdrowia i przygotowywały zdrowe posiłki w swoich salach pod opieką wychowawców.
Tego dnia dzięki zaangażowaniu dzieci skutecznie udało się nam zastąpić niezdrową przekąskę dobrym, zdrowym i wartościowym posiłkiem.
Tekst i zdjęcia:
Martyna Olszaniecka