W pierwszy dzień ferii Szkoła Podstawowa im. Powstańców Wielkopolskich w Wyrzysku zaproponowała uczniom nową formę zajęć – warsztaty kulinarne, które odbyły się w kuchni przy sali widowiskowej. Zarówno dzieci młodsze, jak i starsze miały okazję doskonalić swoje umiejętności techniczne potrzebne w życiu codziennym, zwłaszcza w kuchni. Obieranie, ubijanie, mieszanie, tarcie, krojenie, smażenie i pieczenie to główne zajęcia sporej grupy dzieci, która pojawiła się tego dnia w szkole. Ważnym elementem tych czterogodzinnych warsztatów było także mycie naczyń i sprzątanie. Trzeba przyznać, że wielu uczniów wykazało się dużą samodzielnością i pracowitością w wykonywanych zadaniach. Najmilszym akcentem dnia była oczywiście konsumpcja przepysznych ciast (drożdżówki oraz szarlotki), ciasteczek, nadziewanych naleśników oraz deserów z galaretką, na które zaprosiliśmy także Panią Dyrektor Danutę Burytę- Arndt. Zarówno dzieci, jak i dorośli byli zadowoleni ze spotkania i dumni ze swoich kulinarnych dzieł. Opiekunkami dzieci były panie: Grażyna Burchardt-Kopycińska, Elżbieta Walas, Patrycja Piszczek i Daria Maciejewska.

 

                                                                                                                                         SP Wyrzysk